8 Nisan 2009 Çarşamba

Belirtke Tablosu

BELİRTKE TABLOSU


Belirtke Tablosu dersin ünitelerinin yani konularının kolaydan zora, basitten karmaşığa, somuttan soyuta ve birbirinin ön koşulu olarak yakın çevre ve zamandan uzağa doğru sıralandığı, hedeflerin aynı çizelgede aşamalı olarak bulunduğu ve içerikle hedefler arasındaki ilişkilerin gösterildiği bir tablodur. Bu tabloda, ünitenin konuları ve hedefleri birbirine paralel olarak yer alır. Hedeflerin hangi kategoride (yani Bilişsel, Duyuşsal ve Psiko-motorların) ve hangi düzeyde (bilgi, kavrama vb.) oldukları belirlenir.

Hedeflerin ünite ve basamak bazında toplam sayıları belirlenir. Bütün bu hedefler tabii ki konuların önemlilik derecesine göre belirlenmektedir.

Test hazırlarken de, belirtke tablosunda bulunan hedef davranışların göz önünde bulundurularak madde sayısı belirlenir. Testte bulunacak madde sayısını, daha önceden hazırlanmış olan hedef ve davranışlar belirler.

Burada, belirlenen hedefler ile test maddelerinin sayısı, testin kapsam geçerliliğini sağlayacağı şekilde planlanmalıdır. İşlenen tüm konular, önemlilik derecesine göre yoklanmalıdır.

Ölçme aracını hazırlanmasında belirtke tablosu çok önemlidir. Belirtke tablosu hazırlanmadan tutarlı bir ölçme aracı hazırlanamaz. Ayrıca yine belirtke tablosu yıllık ve günlük ders programı hazırlanmasında, derste kullanılacak öğretim stratejisi, kuram, yöntem ve tekniklerin belirlenmesinde öğretmene yol gösterici olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder